Nazilli Ayna Gazetesi

TÜRKİYE ÇÖL OLMASIN

TÜRKİYE ÇÖL OLMASIN
259
18 Kasım 2023 - 11:17

İklim Krizi Ülkemizi Tehdit Ediyor.

Erozyonla Mücadele Haftası Stant etkinliğinde Görüşünü sorduğumuz TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet ÖZDEMİR yaptığı açıklamada; “ İklim krizi; dünyamızın ortalama sıcaklığında 1.1 derecelik artışa sebep oldu. İklim krizinden en yoğun etkilenecek  yerlerden biri ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nda dünyanın geri kalanına göre %50 oranında daha fazla yaşanacak.

İklim Krizi Su Varlıklarımızı Etkileyecek.

İklim Krizine dur diyemezsek, sıcak hava dalgaları sıklığını ve şiddetini arttıracak, su varlıklarımız giderek azalacak, Ülkemizde bu  gün kişi başına düşen 1.347 m3 su miktarı su kıtlığı çeken ülke konumunda olan  ülkemizin, nüfus artışı ve su potansiyelindeki azalma ile birlikte 2030 yılından önce su fakiri ülke olması kaçınılmaz olacaktır.

İklim Krizi Erozyon, Kuraklık ve Çölleşmeyi hızlandıracaktır.

Ülkemizde topraklarımız, iklim değişikliği ve insan etkileri ile  oluşan erozyon, kuraklık gibi sebeplerle her geçen gün bozuluma uğruyor. Ülkemiz kırsal alanının yaklaşık ¾’ü  orta ve yüksek şiddette çölleşme riski altında. Ülkemizde her yıl 642 milyon ton toprak erozyona uğruyor. 500 yıl gibi bir zamanda oluşan 1 cm’lik verimli üst toprağın 16 yıl gibi kısa sürede kaybedilmesi anlamına geliyor. Ülkemiz şimdiden ciddi bir kuraklık tehdidi altında ! Ege Bölgesi başta olmak üzere ülkemizin her bölgesinde kuraklık baş gösteriyor. İklim değişikliğiyle yaşadığımız ani ve şiddetli yağışlar ormansız sahalarda erozyonu arttırarak topraklarımızı yok ediyor. Küresel Isınmayı 1.5 dereceyle sınırlayamazsak 2050 yılında tarımsal ürünlerin verimliliği %45 oranında azalacak.

Toprağı Korumak Yaşamı Korumaktır ve Hepimizin Görevidir.

 Karar alıcılara; sera gazı salınımının 2030 yılına kadar en az %35 oranında azaltılması ve kömür başta olmak üzere fosil yakıt kullanımının terk edilmesi, toprak varlığımızı koruyarak çölleşme ile mücadele edilmesi konusunda TEMA Vakfı’nın çağrısını yineliyoruz.” Dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER