Nazilli Ayna Gazetesi

ŞAP HASTALIĞI TAŞIYAN İLK VAKA TESPİT EDİLDİ

ŞAP HASTALIĞI TAŞIYAN İLK VAKA TESPİT EDİLDİ
597
09 Mart 2023 - 17:21

Tarım Bakanlığı SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vakanın tespit edildiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vakanın tespit edildiğini duyurdu. Metinde, şap hastalığı görülen 8 işletmede karantina dahil tüm tedbirlerin alındığı belirtildi.

NUMUNELER GÖNDERİLDİ

Bakanlığın konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Irak’ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğümüze incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderilmiştir.

“ŞAP HASTALIĞINI TAŞIYAN İLK VAKA TESPİT EDİLDİ”

Enstitümüzce, bir numunenin, daha önce ülkemizde rastlanmayan SAT-2 serotipi olduğu tespit edilerek etken izole edilmiş ve ülkemizde bu serotipe karşı aşı üretimi için çalışmalara ivedilikle başlanmış, İl Müdürlüklerimizin yanı sıra tüm paydaşlar konuyla ilgili uyarılmıştır. Bakanlığımızca, hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için ilgili kurumlarla derhal iletişime geçilerek, sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinin artırılmasına ilişkin gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Sahada titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir.

8 İŞLETMEDE KARANTİNA DAHİL TÜM TEDBİRLER ALINDI

Hâlihazırda hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dâhil olmak üzere tüm tedbirler alınmıştır. 8 Mart 2023 tarihinde de Dünya Hayvan Sağlığı Örgütüne gerekli bildirimde bulunulmuştur. Şap Enstitü Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde ise SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibarıyla kullanıma hazır hale getirilmiştir.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

POPÜLER FOTO GALERİLER

This will close in 20 seconds