Nazilli Ayna Gazetesi

NAZİLLİ’DE RUHSATSIZ JEOTERMAL ÇALIŞMASI DURDURULDU

NAZİLLİ’DE RUHSATSIZ JEOTERMAL ÇALIŞMASI DURDURULDU
2.304
28 Mart 2020 - 17:12
Nazilli’de açılmak istenen jeotermal kuyu öncesi bölgede yapılan hafriyat çalışması gerginliğe neden oldu. Ruhsatsız yapıldığı belirlenen çalışmalar Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı Mert Öreroğlu’nun kepçe ve kamyonların üzerine çıkması ile durduruldu.

Nazilli’ye bağlı Bozyurt Mahallesi’nde bir enerji firması tarafından açılması planlanan kuyu öncesi bölgede başlayan hafriyat çalışmaları mahalle sakinlerinin tepkisine neden oldu. Hafriyat çalışmaları sırasında mahalle ile yayla arazilerini bağlayan köy yolunun kapatılması ve derenin doldurulması eyleme neden oldu. Mahalle sakinlerinin bölgede yapılan çalışmalar hakkında Nazilli Belediye Başkanlığı ve CHP Nazilli İlçe Başkanlığına haber vermesi üzerine olay yerine gelen Belediye Başkan Vekili Soner Yelkovan, Belediye Başkan Yardımcısı Mert Öreroğlu, CHP Nazilli İlçe Başkanı Serkan Sevim, Kadın Kolları Başkanı Gamze Arslan ve Gençlik Kolları Başkanı Doğukan Kurnaz, firma çalışanlarına tepki gösterdi. Ön izni olan ancak ruhsatı olmayan alanla ilgili izinsiz başlayan çalışmaları durdurmalarını isteyen Belediye yetkililerine ve partililere engel olan firma çalışanları olay yerine gelen Jandarma ekiplerinin eksik evrakları tespit etmesinin ardından çalışmaları durdurdu.

KAMYONLARIN ÖNÜNÜ KESTİ

Arazide yapılan çalışmalar sırasında köylülerin yolunun kapatılması ve derenin doldurulması ile hafriyat çalışmalarının ruhsatsız yapılmasının yasal olmadığını dile getiren Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı Mert Öreroğlu, çalışma yapan kepçe ve kamyonların önüne geçerek çalışmaları engelledi. Çalışma yapamaz hale gelen ancak belediye yetkililerinin de durdurma talimatını dinlemeyen firma yetkilileri olay yerinde gerginlik yaşanmasına neden oldu. Bozyurt Mahalle Muhtarı Mehmet Güler ve mahalle sakinlerinin de olay yerinde tepki gösterdiği firma yetkilileri, Jandarma ekiplerinin yaptığı incelemede ruhsatlarının olmadığının belirlenmesinin ardından çalışmalarını durdurdu. Ardından kapattıkları yolu eski haline getirmek için çalışmalara başladı.

“TÜM NAZİLLİ HALKINI BU MÜCADELEYE DAVET EDİYORUM”

Bugün yaşanan gelişmelerden dolayı şaşkın durumda olduklarını söyleyen Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı Mert Öreroğlu; “Tüm Türkiye olarak korona virüsüyle mücadele ettiğimiz bu günlerde yangından mal kaçırır gibi köylünün kendisine ait geçit hakkı olan yolların tahrip edilmesini, bunların jeotermal santraller için yapılmasını biz Nazilli Belediyesi olarak doğru bulmadık. Muhtarımız ve mahalle sakinlerimiz aradıktan sonra hemen bütün ekiplerimizle, daire müdürlerimizle ve Belediye Başkan Vekilimizle birlikte buraya geldik. Sahada İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yaptığı çalışmada da arkadaşların izinlerinin olmadığı tespit edildi. Şuan sahada tüm çalışmalar durduruldu. Tahrip edilen yol köylülerimizin kullanımına yeniden hazır hale getiriliyor tekrar. Biz Nazilli’de köylümüzle birlikte bu yeşil doğanın her zaman sahipçisiyiz. Her zaman korumasında olacağız. Ve şunu söylüyoruz, Jeotermaller ölüm saçtıkça biz onların Nazilli’de olmasını istemiyoruz. Aydın’da yapılan topyekûn mücadeleyi Nazilli halkı olarak biz de burada vermeye hazırız. Bize emanet edilen bu yeşil doğanın hiçbir şekilde katledilmesine müsaade etmeyeceğiz. Tekrar buradaki yetkilileri ve sorumluları kınıyoruz. Firmanın hiçbir yetkilisi burada yok, kendileriyle telefonda görüştük. Biz gerekli izinleri aldık diyorlar ama ellerinde hiçbir izin belgesi de yok. Bugün böylesine ulusal önemli bir mücadele içerisinde olduğumuz süreçte eğer bunu bu kadar para hırsı bürümüş kişilerle bu işi yapıyorlarsa biz de burada doğaseverler olarak, Nazilli’nin sahipleri olarak, Nazilli’nin sevdalıları olarak kamyonlara çıktık mücadelemizi verdik ve bugün kazandık. Tüm Nazilli halkını, tüm Nazilli sevdalılarını bu mücadeleye sahip çıkmaya davet ediyorum.” dedi.

“ZEYTİN AĞAÇLARI KATLEDİLMİŞ DURUMDA”

Alanda dere katliamı olduğunu vurgulayan Başkan Yardımcısı Mert Öreroğlu; “Burada dere dolduruluyor. Burada jeotermal kuyusu yapıldıktan sonra uygulamalarını biliyoruz. Zaten jeotermalin zehirli sularını dereyle mutlaka akarsuya sunacaklar, verecekler. Burada zeytin ağaçları katledilmiş durumda. Alanın kenarında yan yatan yüzlerce zeytin ağacı var. Biz Nazilli’de bu doğa katliamına hiçbir şekilde bireysel olarakta kurumsal olarakta izin vermiyoruz. Biz bu katliamın sonuna kadar takipçisi olacağız. Burada yaptıkları her türlü çalışmanın karşısında, bugün olduğu gibi karşı olacağız. Mahalle sakinlerimizle beraber karşısında olacağız.” ifadelerini kullandı.

“BURAYA YATIRIMA GELECEK OLAN HERKES BİZİ KARŞISINDA GÖRECEKTİR”

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı olarak jeotermal başta olmak üzere usulsüz yapılan ve doğayı katleden uygulamaların tamamına başladıkları ilk günden bu yana karşılarında olduğunu söyleyen CHP Nazilli İlçe Başkanı Serkan Sevim; “Bu bölgede çalışma olduğu bilgisini aylar öncesinden almıştık ve bu nedenle yakından takip ediyorduk. Sabah saatlerinde izinsiz çalışmaların başladığı bilgisini aldık. İlçe Başkanlığı olarak gelip bu bölgede yapılacak olan, daha sonra geleceğimizi karartacak olan doğa katliamı karşısında yer almak için mücadelemizi veriyoruz. Nazilli Belediyesi’nin herhangi bir izni olmadan yapılan bir çalışma bu. Ulusal olarak yas tutulan, ulusal olarak virüsle mücadele edilen bir zamanda onlarca insanın hayatını kaybettiği zamanı fırsata çevirerek, gözünü rant bürümüş insanların doğayı katletme çabasının her zaman karşısında olacağız. Bundan sonra da sesimizi iyi duysunlar, Nazilli ve Aydın’da bu işi usulsüz yaptıkları sürece biz bu işin karşısında dimdik duracağız, çoğalarak duracağız. Buranın yöre halkıyla beraber biz çocuklarımızı yetiştirdiğimiz, gezdirdiğimiz, oyun oynadığımız zeytinliklerin arasında piknik yaptığımız yerleri bu jeotermal rantçılarına yem etmeyeceğimizi buradan bildirmek istiyoruz. Buraya yatırıma gelecek olan herkes bizi karşısında görecektir.” şeklinde konuştu.

“GEREKLİ İŞLEMLERİ YAPACAĞIZ”

Nazilli Belediye Başkan Vekili Soner Yelkovan da; “Yapılan incelemelerde ön izinlerinin olduğu ancak ruhsatlarının alınmadığını gördük. Vatandaşımızın uyarması neticesinde olaydan haberdar olduk. Kolluk kuvvetlerimiz çalışmayı şuan durdurdu. Arazi eski haline getirilecek. Vatandaşların ulaşım yolları kapatıldığı için dağda çalışan vatandaşlarımız mahsur kalmış. Şuan ekipler eski haline getirip, mesai başladığında eğer ruhsatlarını alırlarsa tekrar geleceklerdir, durumları o zaman değerlendirilecektir. Şuan hafta sonu olduğu için başka yapacakları bir durum yok. Şuan evrakları inceleyip gerekli işlemleri yapacağız.” dedi.

“JEOTERMALİ İSTEMİYORUZ”

Jeotermal santral kurulmasını mahalle halkı olarak istemediklerini söyleyen Bozyurt Mahalle Muhtarı Mehmet Güler; “Başkanlarımız sağ olsun tepkilerini dile getirdiler, bizler de onların yanındayız. Jeotermale köylü olarak karşıyız ve istemiyoruz. Kapanan yolumuz başkanlarımız sayesinde açılıyor” dedi. Mahalle sakini Erol Cen ise; “Dereyi doldurdukları gibi 300’e yakın zeytin fidanımızı yok ettiler. Biz onların yolumuzu kapatmalarını istemiyoruz. Bunlar buraya maalesef bu santrali yapacaklar ama doğaya zarar vermesinler” ifadelerini kullandı.

(Abdülkadir GÖKÇE)

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER