Nazilli Ayna Gazetesi

Nazilli’de Ekmekte Haksız Rekabet Çığlığı! Bıçak Kemiğe Dayandı

Nazilli’de Ekmekte Haksız Rekabet Çığlığı! Bıçak Kemiğe Dayandı
835
18 Mayıs 2021 - 15:46
Sümer Unlu Mamülleri işletmesi sahibi Ertuğrul Oflioğlu, Nazilli’de ekmek fiyatlarına ilişkin usulsüzlük iddiaları ve haksız rekabet girişimleri konusunda sert açıklamalarda bulundu.

Nazilli’de ekmek fiyatlarındaki çalkantılı süreç belirsizliğini korurken, Sümer Unlu Mamulleri işletmesi sahibi Ertuğrul Oflioğlu, ekmek fiyatlarına ilişkin usulsüzlük iddiaları ve haksız rekabet girişimleri konusunda açtı ağzını yumdu gözünü.

Nazilli’de son 5-6 senedir ekmek fiyatlarındaki sorunlara çözüm üretilemediği ifade eden Oflioğlu, “Her sene 4-5 ay haksız rekabetin doğurduğu üzücü sonuçlar yaşıyoruz. Mağdur olan esnaflarımız ve çalışan kardeşlerimiz oluyor. Amacımız; kamuoyunu aydınlatmaktır. Bir ürünün değeri ve bedeli vardır. Bu ürünün üst tabanındaki satış fiyatını devletin organları belirlerken, alt tabandaki esnafın da durumu gözetlenmelidir. Ekmek en üst şu fiyattan, en düşük de şu fiyattan satılabilmelidir. Böyle olmayınca, haksız ve sebepsiz çok büyük bir rekabet oluşuyor ve gerçek esnaf zor duruma düşüyor” dedi.

“Uygulayıcılar ve denetleyiciler esnek davranıyor”

2012 yılında yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi’nin 2021 yılında Nazilli’de hala uygulanamadığını vurgulayan Oflioğlu, “Nazilli havzasındaki en büyük sıkıntı çıkarılan kanunların, uygulayıcılar ve denetleyiciler tarafından çok fazla esnetilmesi,  vatandaşın kalite,  esnafın da sistem açısından korunmamasıdır. Hala daha kahvede, kasapta, kaldırımların üzerindeki dolaplardan ekmek satılıyor. Bunun koordinasyonu ve denetimi  yetkililer tarafından hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

48 senedir Nazilli’ye hizmet verdiklerini ve şu anda 50 personele iş imkanı sağladığını kaydeden Oflioğlu, koronavirüs nedeniyle maliyetlerin arttığını belirtti.

“Ekmekte tekelcilik oluşturmak istiyorlar”

Ekmeğin 2012 yılında da, 2021 yılında da 75 kuruş olduğunun altını çizen Oflioğlu, “Yetkililerin bunu bir sorgulaması lazım. Kimse gözünü, kulağını kapatmasın. 2 ay önce Esnaf Odaları ile Ticaret Odası bir karar aldı. 200 gram ekmek 1,75 lira olarak belirlendi. Sonra Aydın Valiliği’nin itirazı ile bu rakam 1,5 L liraya çekildi. Şimdi o kadar kurum ve kuruluş hesabını yapmışken, siz de feragat edip, 1,5 liraya çekilmesine razıysanız, ekmeği 75 kuruşa satanlarda bir art niyet ararsınız. Yetkililer yüzde 50’lik iskontoyu görmesi lazım. Ekmeği bu fiyata satan kişilerle eşit şartlarda yarışamazsınız. Bu kişilerin yaptığı,  vatandaşa şirin görünüp esnafı tehdit etme yöntemidir. Bu grubun amacı, ekmekte tekelcilik oluşturmaktır. Bu çağda kimse derebeycilik yapamaz” ifadelerine yer verdi.

Nazilli ilçesindeki ruhsatsız iş yerlerini ‘mantar satış şubeleri’ olarak nitelendiren Oflioğlu, şöyle devam etti:
 “Tam kapanma genelgesinde ekmek satışı yapan ruhsatlı şubelerin açık olabileceğine vurgu yapılmışken, bu ruhsatsız iş yerleri vatandaşlara ekmek satmaya devam etti.  Bugün bakkal resmi ve kayıtlıyken,  sabah 10’da açabilir, akşamüstü saat 17’de kapatacaksın diyorsun. Erken açtığında cezayı kesiyorsun. Burada kulübe gibi bir yerde adam ekmek satıyor, buna dokunmayalım diyorsun.”

“Devletin kurumları devlete sahip çıkmalılar”

Devletin kurumları arasında da koordinasyon kopukluğu olduğuna dikkat çeken Oflioğlu, “Senin belediye ruhsatın, oda kaydın var mı, yazar kasan var mı diye gelip araştırmalılar. Devletin kurumları devlete sahip çıkmalılar. Kayıt belgesi verilerek bu işler geçiştirilemez. Ben kanuna uygun davranıyorsam, herkes davranmalı. Ruhsatsız işletme çalıştıramazsınız,  odaya kayıtlı olmadan iş yeri açamazsınız” dedi.

“Odaları hedef aldı”

“Ben buradan Bakkallar Odası Başkanı’na sesleniyorum. Sayın başkan, ayakta mı uyuyorsun? Ticaret Odasın Başkanı’na sesleniyorum. Sen ne yapıyorsun? Esnaf Odası Başkanı babama sesleniyorum. Sen ne yapıyorsun? Bu ülkede ruhsatı olan, kaydı olan, sizin üyeniz olan iş yeri saat 17’de kapanıyor. Bunların uygulandığı bir ülkede resmiyette hiçbir yeri olmayan bu kişileri bir Allah’ın kulu görmüyor mu ya!”
Öte yandan Oflioğlu, şimdiye kadar bahsi geçen şubeleri şikayet ettiğini ve yetkililerden de geri dönüş alamadığını sözlerine ekledi.

(Haber-Foto: Günay Pabuşçu)

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER