Nazilli Ayna Gazetesi

İŞLETME SAHİPLERİ DİKKAT! BUGÜN BAŞLADI

İŞLETME SAHİPLERİ DİKKAT! BUGÜN BAŞLADI
1.137
01 Temmuz 2020 - 15:18
Türkiye genelinde olduğu gibi Aydın’da da bugünden itibaren küçük işletmeler için yeni dönem başlıyor.

1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren az tehlikeli alanlarda faaliyet gösteren ve 50’den az çalışanı olan hukuk bürosu, terzi, manav, market gibi işletmeler iş sağlığı ve güvenlik kanuna yerine getirmeleri istenecek.

Kanunu yerine getirmeyene ağır cezai işlem uygulanacak. Daha önce tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarda bulunan inşaat ve fabrika gibi işletmelerde zorunlu olan İş Sağlığı ve Güvenliği yasası 2014 yılında başlamıştı. Şimdi kanunun uygulamaya giren diğer kısmı eczaneler, bürolar ile küçük esnaflar gibi az tehlikeli sınıfta bulunan işletmelerde de artık bugün itibariyle iş yeri hekimi ve İş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu başlıyor.

Az tehlikeli işler kapsamında çalışan işletmeler için 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu bugün itibariyle bütün işletmeler kanun kapsamına dahil edildiği duyuruldu. Nazilli Ege OSGB Kurucusu ve İş Güvenliği uzmanı Tuncay Türkan konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken cezai işlemlerin ciddi rakamlar olacağının da altını çizdi.

“CEZALAR OLDUKÇA CAYDIRICI”

Daha önce 3 kez ertelenen yasanın bugün uygulamaya gireceğini beklediklerini söyleyen ve birçok küçük işletmeye bilgilendirme broşürleri hazırladıklarını belirten Türkan, “Daha önce tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarda bulunan inşaat, fabrika gibi işletmelerde zorunluluk 2014 yılı itibariyle başlamıştı. Şimdi kanunun uygulamaya giren diğer kısmı ise eczaneler, bürolar gibi az tehlikeli sınıfta bulunan işletmeler artık kendi iş yerlerinin bünyesinde varsa iş güvenliği uzmanı yoksa eğer dışarıdan bizim gibi bakanlıktan yetki almış OSGB’lerde (ortak sağlık güvenlik birimleri) iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma zorunluluğu başlayacaktır. Kanunun bu kısmında ciddi yaptırımlar yer alıyor. Mesela bir iş güvenliği uzmanının yarın itibariyle yapılmaması durumunda cezası 14 bin 668 TL, bu sadece doktor görevlendirilmediğinde uygulanacak cezai işlem olacak. Bu cezaların bu kadar caydırıcı olmasının sebebi insan sağlığında devletin yılda ortalama 2 bin civarında insan ölümünün önüne geçmek istemesi. Çünkü ölüm sonucunda bizim 7 bin 500 prim günümüz devletin hanesinden masraf olarak çıkıyor ve vatandaşa devlet ödüyor. Bir kişi iş kazası geçirip vefat ettiğinde devlet ölen kişinin ailesine maaş bağlıyor. Tabi devletin sırtında bunun yükü çok fazla olduğu için cezalar bu kadar büyük. Burada uzmanların çok büyük rolü var. Uzmanlar çalışılan yeri, kullanılan teçhizatı her şeyi gözetmek zorunda. Maalesef bu kurallara uymayanları, uymaları için bu derece yüksek cezai işlem uygulanacak. Bu sene erteleme olur mu olmaz mı bilmiyoruz. Şuan da Ege OSGB olarak kamu kurumlarına teklif hazırlıyoruz ve sözleşmeler yapmaya başladık” diye konuştu.

Şuan da yaptıkları çalışmalar kapsamında gerek mail yoluyla gerekse sosyal medya üzerinden kurumlara ve küçük esnafa bilgilendirme yaptıklarını söyleyen Türkan, bir işletmede yaşanan iş kazasının eğer iş güvenliği yapmadıysa 200 bin lira gibi ciddi rakamlarda cezai işlem uygulanacağı bilgisini verdi.

“MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ, İŞ KAZALARININ ÖNÜNE GEÇEN CİDDİ BİR ÇALIŞMA”

2014 yılında uygulamaya geçirilen 2016 yılında ise zorunlu olarak başlatılan mesleki yeterlilik belgesi ile ilgilide açıklamalarda bulunan Türkan, “2016 yılından itibaren 5544 sayılı kanun gereğince tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu başlamıştır. Bakanlık bu belgelendirme yapacak firmaları yetkilendiriyor. Şartlarını belirtiyor, mesela inşaatta ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, betonarme demircisi gibi birçok mesleği belgelendiriyor. Kişiler bu işleri uzun zamanları yaptıkları için uygulama bazlı bir belgelendirme yapılıyor. Kamera ile kayıt altına alınan bir kalıpçı izleniyor eğer işini yapamazsa sınavdan kalıyorlar 3 defa sınava girme hakları oluyor. Aslında sektörde iş kazasının önüne geçilmek için ciddi bir eğitim süreci başlatılıyor” şeklinde konuştu.

(Abdülkadir GÖKÇE)

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER