Nazilli Ayna Gazetesi

UNUTMAYIN, YEREL BASIN SİZİN SESİNİZDİR

UNUTMAYIN, YEREL BASIN SİZİN SESİNİZDİR
248
10 Ocak 2023 - 16:34

Nazilli’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlandı. Nazilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Özmen gazetecilik mesleği ile ilgi sorunları dile getirdi.

Başkan Özmen konuşmasında, her fırsatta tekrarladığımız gibi 10 Ocak’lar ve 24 Temmuz’lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir ifadelerini kullandı. Özmen konuşmasında “Bilindiği gibi 10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı. Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 10 Ocak 1961’den daha iyi haklara sahip değildirler. Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Her fırsatta tekrarladığımız gibi 10 Ocak’lar ve 24 Temmuz’lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir.” dedi.

Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasası’na” acilen ihtiyaç duyulduğunu böyle yasa olmayınca dileyen herkes eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmektedir sözlerini vurguladı.

Başkan Özmen konuşmasında Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği taslağı, internet haber sitelerine ağır koşullar getirdiğini sözlerine ekledi. Daha sonra sözlerine şu şekilde devam etti. “Yönetmelik taslağında; İstanbul, Ankara ve İzmir dışında kalan yerlerdeki internet haber sitelerinin asgari kadro sayısı 4 ile 8 arasında, günlük asgari haber sayısı 30 ile 50 arasında, tekil ziyaretçi sayısı 3 bin ile 20 bin arasında, sayfa görüntülenme sayısı da 9 bin ile 60 bin arasında olması, resmi ilan almak için bekleme süresinin de 24 ay olması öngörülüyor. Anadolu medyasının mevcut durumuna bakıldığında, yönetmelik taslağında yer alan bu hükümlerin gerçekçi olmadığı ve bu şartlara göre yayın yapılmasının mümkün olmadığı açıkça görülmektedir. Bu nedenle Nazilli Gazeteciler Cemiyeti olarak beklentimiz, 13 Ocak’ta yapılacak Genel Kurul’da taslağın değiştirilerek uygulanabilir hale getirilmesi yönündedir.”

Son olarak Nazilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Özmen, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu tarafından hazırlanan Basın Meslek Yasasını ele alması ve bu yasanın gerekli düzenlemelerle Türkiye’ye kazandırılmasıdır sözlerini kullandı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

POPÜLER FOTO GALERİLER