Nazilli Ayna Gazetesi

SEÇİM SONUCU

SEÇİM SONUCU
156
15 Mayıs 2023 - 15:23

Bu sabah itibariyle kesin sonuç olmamakla birlikte C.B. Erdoğan CHP Gen. Başk. Kılıçdaroğlu’nu bir kez daha mağlup etmiştir.Üstelik bu defa Kılıçdaroğlu’nun arkasında AB ve ABD de olduğu halde.Yani öyle bir seçim atmosferi vardı ki,sanki dağ taş Kılıçdaroğlu gelsin diyordu.Aslında öyle değildi de Kılıçdaroğlu taraftarları öyle bir algı oluşturmuşlardı. Ama son sözü her zaman sandık söyler, manipülatif anketlerle, taraflı yayınlarla seçim kazanılmıyor.Bunu bir kez daha görmüş olduk. Bir şeyi daha görmüş olduk, millet muhalefetin baştan beri garabet dediği Cumhurbaşkanlığı sistemini hiçte söylenildiği gibi dışlamamış bizzat kabul etmiş ve sindirmiş. Muhalefetin dediği gibi olsaydı, sonuç Erdoğan aleyhine ve farklı olurdu. Demek ki halk bu sistemi öyle bahsedildiği gibi tu kaka etmemiş. Parlamenter sisteme dönmek gibi bir niyeti yok. Bu sonuçlar CHP açısından tam bir hezimet oldu aslına bakarsanız. Yanına beş ortak alıp bir masa kurdu CHP. Mevcut sonuçlara baktığımızda yanına aldığı hangi parti ne kadar katkı vermiş CHP ye tartışılır. Kendi oyu zaten %25-27 civarı idi,%10 da İYİ Parti’nin aldığını görüyoruz. Zaten millet ittifakının aldığı toplam oy %35 olduğuna göre diğer partilerin, yani GP, DEVA, SP ve DP’nin hiç katkısı olmamış CHP ye.Ama bu CHP o partilere 42 vekil verdi ve meclise soktu.Bu siyaseten CHP açısından skandaldır ve Kılıçdaroğlu na bunun hesabını soracaktır CHP kurmayları.Bu seçimin esas sürprizi bana göre Yeniden Refah Partisi ve MHP dir. Çünkü hiç kimse YRP’nin bu oranda bir oy alacağını tahmin etmiyordu.Ben şahsen tahmin ediyordum çünkü son dönem milli görüş oyları YRP ne kaymaya başlamıştı.Fatih Erbakan bir miktarda artırmış o oy oranını,görünen bu.Artık milli görüş temsilcisi YRP diyebiliriz.Ve %3 oy alarak 5 mv. gönderdi meclise F.Erbakan Gelelim diğer sürpriz dediğim MHP ye.Bana göre sürpriz değil,hatta ben %15 civarı oy alabilir diyordum ama %10 oy aldı,o 5 oy da Sinan Oğan’a gitmiş gibi görünüyor.Çünkü HDP rahatsızlığının MHP ye oy olarak döneceğini tahmin ediyordum.Oysa anket şirketleri ısrarla MHP yi baraj altı göstermeye çalışıyorlardı.Ama dedik ya,seçim anketlerde kazanılmıyor bunu bir kez daha gördük.Muhalefet partileri de bunu iyi görsün ve kendilerini gazlayanların dolduruşuna gelmesin bundan sonra….

M.AKŞENER

Bu seçimi M.Akşener açısından ayrıca ele almak gerekiyor,ona ayrı bir başlık açma ihtiyacı duydum.2018 seçimlerinde %10 du M.Akşener’in oy oranı ki o zaman henüz yeniydi,aradan geçen bunca zamanda daha oturmuş,daha tutarlı bir parti olması gerekirken İYİ PARTİ nin bu gün aldığı oy 9.8 oldu.Yani güçlenmesi gerekirken aksine güç kaybetmiş.Peki niye böyle oldu?Cevap basit,%14-15 civarı oyu varken,rüzgar arkasındayken birbiriyle çelişen davranışlara girdi,tutarsız işler yaptı. HDP’yi PKK’nın yanında konumlandırıyoruz dedi,ama onların masa altından desteğine ve yönlendirmesine ses çıkaramadı.Kurucularından olduğu masadan kumar masası,noter masası oldu diyerek kalktı,sonra ne olduğu anlaşılmayan bir şekilde o masaya geri döndü,bu da bir tutarsızlıktı. O masadan ya hiç kalkmayacaktı,yada geri dönmeyecekti.Seçmen not eder böyle şeyleri.Nitekim bu gelgitler seçmeninin kafasını karıştırdı.Özellikle Yavuz Ağıralioğlu’nun yaptığı zehir zemberek açıklamalarla partiden istifası çok ciddi oy kaybına sebep oldu,bunu görmemek için kör olmak gerekiyor.Buna rağmen meclise 44 millet vekili göndermeyi başardı İYİ PARTİ…Buna başarı denirse başarıdır. Ama Akşener partisinin geleceği için oturup ciddi analiz yapmak zorundadır……

İKİNCİ TUR

An itibariyle yazımı yazmakta olduğum şu dakikada Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığı kesinleşti.Ama bu turun galibini tahmin etmek artık zor değil,meclis aritmetiğinin böyle oluştuğu bir ortamda CB Erdoğan ikinci turu da rahat alacaktır…Milletimiz için hayırlısı ne ise o olsun.Partilerle ilgili yazılarımıza önümüzdeki günlerde devam edeceğiz,şimdilik hoş kalın hoşça kalın….

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER