Nazilli Ayna Gazetesi

META YORUM

META YORUM
2.613
12 Mart 2022 - 17:32
İŞ PLANI VE HAZIRLIK

Merhabalar sevgili Ayna okurları. Bugün sizlerle planlama ve hazırlık üzerinde biraz duralım istiyorum. Malumunuz her işin her sektörün kendi içerisinde gerek yazılı gerek yazılı olmayan birtakım kuralları, dönemleri, sezonları vardır. İçinde bulunduğumuz hizmet sektörünün veya pazarlama alanının gerekliliklerini, ihtiyaç analizini, arz-talep dengesini, gelir-gider tablosunu, muhtemel olası risk veya kazanım durumunu vs. çok iyi tespit etmeli ve ona göre tabiri caizse gardımızı almalıyız.

Uğraşı alanımızın gerekliliklerini iyi belirleyip ön hazırlığımızı ona göre yaparsak sorunlar minimuma indirilmiş ve iyi bir kazançla kapatılmış bir sezon geçirmiş oluruz. Sunduğumuz hizmet veya ürün satışı için en uygun şartları planlamalı zamanında ve doğru hamlelerle ilerlememiz lazım. Aslında sezonumuzu nasıl geçirmek istediğimiz ilk başta yaptığımız hazırlık aşamasıyla doğru orantılıdır. Gerek arka planda lojistik hazırlığımız gerekse de yol planımızı belirlerken yaşanacak aksiliklere karşı hazırda tuttuğumuz B planımız daima elimizin altında bulunmalı. Alanımızda kullandığımız malzemelerin yeterli ve işimizi görecek türden teminini sağlamalıyız. Tedarikçilerimizle daima profesyonel iş birliği içinde olmalı işimizi şansa bırakmamalıyız.

 Örneğin yöresel gıda sektöründe faaliyet gösteren bir firma sezondan çok önce çalışmalarına başlamalıdır. Öyle ki yaptığı veya yapacağı tanıtım etkinlikleriyle talep edilen sipariş miktarını büyük oranda hesap edip o doğrultuda ürün temin etmeye çalışırsa; sezonda fazla veya eksik ürün problemi yaşamaz. Çalışacak eleman sayısı, paket, etiket, ambalaj, nakliye, kargo vs. gibi bağlantılı kalemlerle uğraşmak zorunda kalmaz. Tüm bunları önceden ön görüp hazırlıklarını tamamlayan firma sezonu en verimli şekilde geçirmiş olacaktır. Aksi takdirde yukarda saydığımız kalemlerden biri veya birkaçının eksik olması ve onların sezon içinde tamamlanmaya çalışılması performansı oldukça düşürür. Bu örnekleri çoğaltabiliriz; bir pastanenin veya giyim mağazasının bayram veya özel günler (yılbaşı, sevgililer günü, anneler günü, babalar günü gibi) öncesinde hazırlıklı olması bir kırtasiye ve kitapevinin okulların başlamasına hazırlanması tam olarak bu durumu temsil eder.                

Sunduğumuz hizmet veya pazarladığımız ürün ne olursa olsun en revaçta olduğu bir zaman dilimi muhakkak vardır. Biz ön hazırlığımızı ve planlamamızı eksiksiz yaparsak hem hesapta olmayan aksiliklere karşı en az zararı görürüz (ihtiyatlı ve tedarikli olduğumuz için) hem de sezonumuzu maksimum performans ve kazançla geçirmiş oluruz. Haydi, şimdi kâğıt kalem alıp liste yapmaya başlayalım ne dersiniz 🙂

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER