Nazilli Ayna Gazetesi

META YORUM

META YORUM
1.440
28 Ocak 2022 - 17:27
SOSYAL MEDYA VE PAZARLAMA

İçerisinde bulunduğumuz yüzyılda teknoloji ve iletişimin baş döndürücü hızına tanıklık ediyoruz. Öyle ki her geçen gün, bir sonraki güne göre teknik anlamda geride kalmış oluyor ve bizler de bu sürece ayak uydurmak için hummalı bir koşuşturma içerisinde kaybolup gidiyoruz. Günlük hayatımız, iş hayatımız, sosyal hayatımız büyük bir dönüşüm ve değişim içerisinde. Örneğin hayatımızda yer alan radyo, tv, sabit telefon, gazete, dergi gibi basın yayın ve iletişim organları neredeyse nostaljik ögelere dönüştü. Eskiden haber, sanat, spor, eğlence amaçlı tv’lerde, gazetelerde takip ettiğimiz ne varsa hepsini anında bir tıkla elimizin altında buluverdik. Üstelik günlük yaşantımızdaki değişim sadece bu konularla da sınırlı kalmadı. Küçük şehirlerde ve kasabalarda yaz tatillerinde boş durmasın, sanayideki ustadan bir şeyler öğrensin diye anne babaların çırak olarak verdiği çocuklar artık Youtube’de, İnstagram’da, Facebook’da sanal sosyalleşmeye, içerik yüklemeye odaklanmış vaziyetteler.  Beş çaylarında on, on beş kişinin bir araya geldiği Ayşe teyzenin evinde bol kahkaha ve eğlence eşliğinde verilen kek tarifleri artık sosyal medya sayfalarından bloggerlar tarafından veriliyor.

İnsan hayatındaki bu derin ve köklü değişim hiç şüphesiz üretim ve hizmet sektörlerine de yansımış vaziyette. Esnaflardan çiftçilere, girişimcilerden pazarlamacılara ve sanayicilere kadar üretimin ve dağıtımın her noktasında yaşanan teknoloji odaklı bu yeni dönüşüme adapte olmak her açıdan önemlidir. Dünya farklı bir yöne doğru gidiyor. Rekabet, hız, verimlilik, doğru teşhis, esneklik ve müşteri odaklı hizmetlerin popülaritesi her geçen gün artmaktadır. Dijital tabanlı üretim,  e-ticaret, e-pazarlama, akıllı kargolama, lojistik hizmetleri alanlarında yaşanan gelişmeler pandemi döneminde daha da güçlenmiştir. Öyle ki, küresel ekonominin küçüldüğü 2020 genelinde kayıpların azaltılmasında dijitalleşme, internet ve bilgi iletişim teknolojilerinin katkısı çok büyük olmuştur. İnsanlar evlere kapanırken vakitlerinin büyük bir bölümünü çevrim içi platformlarda geçirmişlerdir. Böylece ticaret ve pazarlama daha da sanallaşmıştır. Dolayısıyla küresel ekonomi sisteminin içerisinden geçtiği bu yapısal dönüşüme adapte olmak orta büyüklükteki bir ilçede yer alan biz üreticiler, esnaflar, tarım üreticileri kısaca her türlü girişimciler açısından hayati bir önem arz etmektedir. Bu konuda son yıllarda e-ticarete ilgiyi artıran şu trendler esnafımızın rekabet gücünü arttırması ve büyüyebilmesi açısından oldukça önemlidir. Ürün kişiselleştirilmesi, müşteri odaklı üretim, tüketiciyi tanıma, ödeme kolaylığı, artırılmış sanal ürün gerçekliği, B2C ticareti, taşıma ve kargo hizmetleri, ara yüz uygulamaları, abonelik sistemleri, ürün görselleştirilmesi, veri gizliliği, çok kanallı pazarlama, görsel tanıma, akıllı asistanlar, mobil ticaret, hızlı ve çok kanallı yanıt, stoksuz satışlar. Gerek e-ticaret gerek diğer çevrim içi platformlarda her bir müşteriye odaklanabilmek, müşterinin isteklerini doğru tanımlayabilmek ancak dijital üretim ve ticaret sistemlerini takip ederek mümkün olabilmektedir.  Çünkü ürün ve hizmet işlevini doğru anlatan, yanıltmadan uzak, dikkat çekici ve amacına hizmet eden her türlü proje ve çalışma bizi bir üst seviyeye çıkarabilir

Günümüzde sosyal medya platformları çevremizdeki insanların %90’ı tarafından (Facebook, Youtube, Instagram, vb.) sadece video, fotoğraf ve mesajlaşma kanallarıyla sosyalleşme aracı olarak kullanılmaktadır. Ancak eskiden insanların bir araya gelerek alış verişini gerçekleştirdiği piyasa veya pazar dediğimiz kavram şimdi çevrimiçi platformlara dönüşmüştür. Bu değişimi fark eden küçük ve orta sınıf girişimciler  bu platformlarda yerlerini hemen almaya başladılar. Bir çok işletme sosyal ağlarda insan sayısının artmasına paralel olarak artık işlerinin çoğunu dijital ortama taşımış durumdalar. Bu dönüşüm bir zorunluluk halini almıştır. Tüketicinin gerisinde kalan bir üreticinin, esnafın veya girişimcinin geleneksel yöntemlerle varlığını sürdürebilmesi bir hayli güçleşmiştir.

Çevrimiçi platformlara ilginin artması bazı temel sorunları da beraberinde getirmektedir. Örneğin yeterli bilgiye sahip olmadan sadece sosyal medyaya dayalı girişimler, acımasız rekabet, sanal dolandırıcılık, aşırı fiyat farklılığı, alt yapının hazırlığı olmadan başlayan hızlı büyüme, riskler, iflaslar çevrimiçi ticarette en sık karşılaşılan sorunlar arasındadır. Buna rağmen günümüzde birçok sektör sosyal medyaya entegre olmuş durumda. Çünkü özellikle küçük ve orta boy esnafın gerek finansal yetersizliği gerekse de bilgi yetersizliği nedeniyle ileri teknolojili ticaret sistemlerinden birine sahip olmaları epey zor görünmektedir. Bunun yerine daha ucuz, daha az bilgi gerektiren, hızlı reklam ve sipariş imkanı sağlayan sosyal medya ticareti ön plana çıkmıştır. Bu doğrultuda sosyal medya ve diğer çevrim içi platformlar girişimci ruha sahip fakat girişimci özelliklerini ortaya koyacak bir ortam bulamayan kişilere büyük bir fırsat sunmaktadır. Mesela pandemiyle birlikte Nazilli’de sektör olarak  patlama yasayan doğal tarım ürünleri; çevremizde mutlaka iki, üç kişi bu işi yapıyor ya da denemiştir. İnsanları bu işi yapmaya yönlendiren nedir diye baktığımızda Nazilli’de bu ürünlerin tedarikinin kolay olması ve en önemlisi çok cüzi bir reklamla sosyal medyada reklam verip 81 ilde tanıtım yapabilmesidir Tabi bu bulunmaz fırsat çoğu girişimci ruhlu insanı cezbetmiştir. Ama gelin görün ki her işte yaptığımız gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğumuz için daha yolun başındayken hayal kırıklığı yaşanılması kaçınılmaz olmuştur. Sadece sosyal medyadaki tüketici grubuna odaklanılması ve önceliğin üretim değil müşteri haline gelmesi bir yandan kalite sorununa diğer yandan girişimci ruhların vahşi rekabet ortamında kaybolup gitmelerine yol açmaktadır. Biz de Nazillili esnaf ve girişimciler olarak üzerimize düşeni daha profesyonel yapmalı ve hep birlikte bu platformlarda bizde varız demeliyiz. Böylece hem ülkecek girdiğimiz bu ekonomik açmazda ayakta kalmış oluruz, hem de küçük ve yerel esnaf geleneğini sürdürmüş oluruz. Unutmamalıyız ki küresel anlamda güçlü olmanın yolu yerel gücü korumaktan geçer.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER