Nazilli Ayna Gazetesi

GÜRHAN KARAŞAHAN YAZIYOR

GÜRHAN KARAŞAHAN YAZIYOR
3.021
06 Eylül 2021 - 18:42
SAYGISIZLIĞA SAYGI

Merhaba sevgili Ayna Gazetesi okurları;

Bu yazımda sizlere gündem olmayan, fakat her zaman gündemimizde bulunan bir konuyu paylaşmak istiyorum. Saygı…

Öncelikle saygı kelimesinin sözcük olarak anlamına bir göz atalım. Saygı sözcük anlam olarak “büyüklere, yaşlılara, değeri yüksek olanlara, kutsal bilinen kimselere, şeylere karşı duyulan, sevgi ve çekinmeyle karışık bağlılık duygusu” olarak belirtilmektedir.

Saygı, insanlığın varlığından bugüne kadar olan bir kavramdır. Çünkü her zaman saygı gösterdiğimiz somut ve soyut bir şeyler olmuştur. Bunlar, büyüklere, hayata, anne ve baba, aileye, dine, makamlara, takımlara, eşyaya, güce ve güçlüye, hayvan ve bitkilere olmak üzere daha sayamadığımız birçok saygı gösterilecek somut ve soyut kavramlar bulunmaktadır. Ancak, teknoloji ilerledikçe ve insanoğlunun ihtiyaçları değiştikçe saygı da değişmeye başladı. Çünkü paraya, makama, güce saygımız diğer saygıların önüne geçmiştir. Güce ve paraya sahip olduğumuzda herşeye sahip olabileceğimizi düşünüyoruz. Ama yanıldığımızın farkında değiliz. Yani saygısızlığa saygı gösteren bir toplum haline geldiğimizin farkında bile değiliz. Saygısızlık ile ilgili sizlerle birkaç anımı paylaşmak istiyorum.

Tiyatro çalışmaları için Kuşadası’na yolculuk için belediye otobüslerini kullanıyordum. Tabii ki pandemi de olsa otobüsler kalabalık oluyordu. Otobüse yaşları benden büyük ve daha çok ihtiyacı olan kişilerin gelmesiyle, oturduğum yerden kalkarak yer vermeyi genellikle tercih ederim. Yaklaşık (18) yaşlarında olan bir genç, otobüsün orta bölümünde bulunan koltukta oturduğu esnada, (30) santimetre önünde düşmemek için zorlukla tutunmaya çalışan yaşlı bir teyzeyi fark ettiği halde yer vermemesi benim için saygısızlık olarak kabul edilmektedir. Kendisini ikaz ettikten sonra “fark etmedim, kusura bakmayın” demesi de ayrı bir düşündürücü olaydır. Nasıl doğduk, büyüyoruz, tabii ki hepimiz yaşlanacağız. Aynı durumda hepimiz olacağız, ama bu konuyu çocuklarımıza aşılamamız gerekir. Asıl beni üzen konu, bu durumu gören diğer yolcuların bu duruma sessiz kalmasıdır. Ayrıca yaşlı teyze için sağlık açısından oturarak yolculuk yapması, en doğru karar olarak kabul edilmelidir.

Sevgili Ayna Gazetesi okurları, saygısızlık olarak en çok yaşadığımız alanlardan biri de trafiktedir. Direksiyonun başına geçince dünyanın en iyi sürücüsünün kendimizin olduğunu düşünerek araç kullanıyoruz. Yaya yolunda bekleyen kişilere yol vermeyiz, (3) saniye erken gideceğiz diye diğer aracın önüne geçeriz, alkollü araç kullanırız, hatalı sollama yaparız ve yanlış yere park ederiz. Tabii ki bu saygısızlıkları yaptığımız için kaza yaparız, başka insanların hayatına mal olacak ve telafisi olmayacak hatalar yaparız. Hatta bu hataları kabul etmeyerek, trafik yüzünden kavga ederiz ve düşmana saldırır gibi mukavemette bulunmaya çalışırız. Aslında saygı göstermiş olsak, daha mutlu ve sağlıklı olacağız. Düşünmeden hareket ediyoruz.

Saygı, bu yüzden çok önemli bir kavramdır. Vatani görevini yapmak üzere aynı birlikte görev yaptığım kardeşlerime her zaman şu sözcüğü kullanmışımdır. “Saygı gösterirseniz saygı görürsünüz.” Evet benim her zaman hayat düşüncelerimden biri olmuştur. Bunun son örneği de aracımın (20.000) km. bakımı için gittiğim serviste görevli iki personel tarafından bana yaklaşımları, sanki (40) yıllık geçmişimiz var gibi davrandılar. Tabii ki (40) yıllık geçmişimiz yok ama (40) yıllık dostluğumuz her zaman baki olacaktır. Bunu saygının dışında asla sağlayamazdık.

Toparlayacak olursak, saygı bizim özümüzde var. Saygı bizim atalarımızdan gelen en büyük değer yargılarından biridir. Toplumda örf ve adetlerimiz ile saygıyı kaybedersek, birbirimize olan bağımızı da kaybetmiş oluruz. Bu yüzden fakir hep fakir kalacak, yaşlılar her zaman başkasına muhtaç olacak, sokak hayvanları hep aç olacak.

Saygısızlığa saygı değil, önce kendimize saygı gösterelim, daha sonra hayata, topluma ve büyüklerimize saygı gösterelim. Yemek kadar ihtiyaç olan bu kavrama aç kalmayalım. Bir sonraki köşe yazımda buluşmak üzere, sağlıklı kalın, Hoşçakalın.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER