STOK
Son zamanlarda, bir dönem olduğu gibi yine stoklar, stokçular, depolar konuşulmaya başlandı.
Peş peşe gelen ve herkesin artık psikolojisini bozan zamlar alıcı satıcı herkese darbe üstüne darbe vuruyor. Neredeyse psikolojik otomatiğe bağlanan zamlar yüzünden kimse mal almak ve satmak istemiyor.
Ana kalemlerden akaryakıt, doğalgaz, elektrik, gübre gibi demirbaşlara gelen dolar endeksli zamlar, dolar düşse bile geri çekilmiyor. Sattığı malı tekrar yerine koyamayan küçük esnaf dükkanı açıp açmama konusunda ikilemde kalıyor. Sattığı fiyata alamayacağını bildiğinden satmasam nasıl geçineceğim, satsam yerine nasıl koyacağım arasında kalıyor ve çare olarak 5 liraya sattığı mala 7 lira demeye başlıyor. Yani daha zamlı fiyattan almadan zammı ekliyor.
İşin daha kötüsü bu kötü durum bile henüz açıklanmayan asgari ücret maliyetini henüz yaşamadığımızdan gelecek aydan daha iyi görünüyor. Ek bir düzenleme yapılmadan ( SGK, vergi desteği vb ) yapılacak zam piyasalarda yeni zamlar ve işten çıkarmalar yaratacaktır.
Sürekli zamlarla ilgili gösterilen stokçular varsa elbet cezalandırılmalı fakat faiz enflasyonda olduğu gibi zamlar mı stokçuluğu doğuruyor yoksa stokçular mı zamma sebep oluyor onu iyi tespit etmek lazım.
TÜİK
Açıklanan enflasyon rakamları tepkilere neden oldu. Duyan herkes TÜİK hangi marketten alışveriş yapıyor diye merak ediyor. Herkesin gördüğüne hayır öyle değil böyle demek ne ile izah edilir bilmiyorum. Ekonomiyi yöneten herkes ekonomist olabilir ama vatandaş ekonomist değil. Biz düz mantık gideriz. Dün kaça aldım bugün kaç para. İhracat artmış, cari açık azalmış, fabrika açılmış, şeyh, emir yatırım yapmış vs hiç biri vatandaşı ilgilendirmiyor. Bu ay maaş, ne kadar köfte ne kadar ekmek alıyor ona bakıyor vatandaş. Bugün seçim olsa ilk kez oy kullanacak gençler doğduğunda benzinin litresi ortalama 1,80 lira idi. Ehliyet almaya hak kazandıklarında 10 lira oldu. Tamam benzin fiyatı bütün dünyada artıyor ama ücretler ve piyasa koşulları bu artışa uyduruluyor. Bizde ise git gide düşen bir alım gücü var. Paramızdan altı sıfır atıldığında ( 2005 yılında ) 1 dolar 1,34 lira idi. Şimdi ise 13-14 lira arasında gidip geliyor.
TÜİK muhtemelen yanlışlıkla başka bir ülkenin verilerini paylaşıyor bizimle. Çalışanların hepsi uzman istatistikçi ama yayınladıkları ekonomik istatistiklerin hepsi gerçekte yaşanandan farklı.
Başta maaş olmak üzere hayatı doğrudan etkileyen rakamlar açıklayan bir kurumun daha gerçekçi, objektif açıklamalar yapması bekleniyor.
BİRAZ SPOR
Ekonomi başta olmak üzere pandemi, doğa şartları gibi sıkıntılarımız olmasına rağmen hayat devam ediyor. Bizi hayata bağlayan, biriken stresi azaltıp soluk almamızı sağlayan sosyal etkinlikler de var. Aydın 1. Amatör kümede mücadele eden derneğimizin takımı Esnafgücü Arslanlıspor’da bu hafta sahaya çıkıyor. 11 Kasım cumartesi günü saat 14:00 itibari ile Nazilli Sümer sahasındayız. Hayatın stresinden 90 dakikada olsa uzaklaşmanız size de iyi gelecek. Desteklerinizi bekliyoruz.