Nazilli Ayna Gazetesi

DİKİZ AYNASI

DİKİZ AYNASI
Meltem Tuğral( meltem_tugral77@hotmail.com )
422
07 Ağustos 2020 - 10:53
TERCİH MESELESİ

Nihayet beklenen gün geldi. Bundan sonraki hayatlarına yön verecek okul tercihleri için öğrenciler telaşlı, meraklı, heyecanlı bir süreç yaşıyorlar.

Genel değerlendirmelerden anladığımız kadarıyla bu sene sıralamayı TYT sınavı belirledi. Birçok öğrenci düşündüğü, amaçladığı okullara girememe durumuyla karşı karşıya kaldı. Öğrenciler arasında mezuna kalmak diye tabir edilen tercih yapmayıp seneye tekrar sınava hazırlanmayı düşünenlerin sayısı hiç de az değil. Genel kanı Corona virüs nedeniyle soruların nispeten daha kolay olması, bu nedenle TYT sınavında daha çok özellikle matematik neti çıkaranların genel sıralamada üstlere çıkması. Sözel bölümden sınava girenlerin daha şanslı olduğu düşüncesi hakim kamuoyunda. Yani öğrenci ve veliler pandeminin sözel bölümden sınava girenlere yaradığını düşünüyor.

Tabi ki değişik düşünce ve görüşler olabilir sınav soruları ve pandeminin sınavlara etkisi konusunda. Ama benim bahsetmek istediğim konu sınavlar ve sınav sonuçlarından ziyade, bu sonuçlara göre, hatta ilkokuldan beri meslek konusunda yapılacak tercihler.

Her çocuk ve üniversite sınavı yaklaşan öğrenci ileride doktor, mühendis, mimar, öğretmen, hakim, savcı, avukat gibi nispeten daha rahat, daha prestijli, ekonomik yönden kazançlı mesleklere sahip olmak istiyor. Her ilde açılan üniversiteler neredeyse her ilçede açılan fakülteler buralara girmeyi kolaylaştırıyor. Ancak ülkenin durumu ve ihtiyacı belli. Bunu gerek iş dünyası, gerek siyasiler gerekse üniversite yönetimleri her sınav arifesinde açıklıyor. Ülkenin hangi iş kolunda hangi vasıfta insan gücüne ihtiyacı olduğu belli. İki sene kadar önce ulusal gazetelerin birinde haber vardı. Bir inşaat firması 20 bin lira maaşla vinç operatörü arıyor ve bulamıyordu. Aynı firmada mühendis 4 bin lira maaş alıyormuş. Tam olarak ülkenin durumunu ve ihtiyacı olanı anlatan bir haberdi.

Daha önceki yazılarımda da değinmiştim. Bundan 10-15 yıl sonra ne sanayide usta ne çarşıda esnaf veya zanaatkar ne de tarlada çiftçi bulamayacağız. Hem düşünce yapımızı hem eğitim öğretim programını ülkenin durumu ve geleceğe yönelik planlamazsak ileride Ukrayna, Rusya gibi doktor ve mühendislerin sanayide, tarlada, çarşıda çalışmaya çalıştığı bir ülke olacağız. Yaş iken eğilmeyen ağaç eğilmeye, şekil verilmeye çalışılacak. Ağacı yaş iken eğelim ve çocuklarımızı meraklarına, kapasitelerine ve eğitim durumlarına göre küçük yaşta ara mesleklere yönlendirelim. Herkesi devlet memuru ve ya büyük kurumsal şirketlerde çalıştırmak mümkün değil. Yol yakınken tercihleri doğru ve mantıklı yapalım

BAYRAM GEÇTİ

Bayram geçti Tüm işler güçler gibi tedbirler de tatil yaptı. O kadar uyarı dinlenmedi. Şimdi artan vaka, birinci dalga, ikinci dalga, yoğun bakım, yeni tedbirler vs konuşulmaya başlandı. Oysa çok zor bir şey istenmedi. Hatanın cezası önümüzdeki hafta kesilecek diyor uzmanlar. İnşallah korkulan olmaz. Bir cümle de bayram temizliğine. Vatandaş nasılsa temizlerler, belediye bana ne atmasalardı sağa sola der gibiydi. Bayram temizliğinde sınıfta kaldık. Hem vatandaş hem belediye olarak.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
POPÜLER VIDEO GALERİLER