Nazilli Ayna Gazetesi

“BİZE NE FAYDASI, NE DE ZARARI VAR”

“BİZE NE FAYDASI, NE DE ZARARI VAR”
1.119
06 Nisan 2022 - 17:26
Nazilli Müteahhitler Derneği (NAMDER) Başkanı Remzi Erdemci, inşaat sektörünü ve yeni KDV uygulamaları kapsamında konut ile arsalarda KDV oranlarını değerlendirerek açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni KDV uygulamaları kapsamında konutta ve arsalarda KDV oranında değişikliğe gidildi. Konutların net alanının 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 8, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda, bu sınırı aşan kısım için yüzde 18 olarak belirlendi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Nazilli Müteahhitler Derneği (NAMDER) Başkanı Remzi Erdemci, bu yasanın kendilerine ne faydası ne de zararı olduğunu söyledi.

‘NE FAYDASI NE DE ZARARI VAR’

Konut ve arsalardaki KDV indirimini kendileri için bir şey ifade etmediğini söyleyen Başkan Erdemci, “5359 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile net alanı 150 metrekare ve üzerinde olan konutlarda KDV oran uygulamasına geçildi. 1 Nisan 2022 tarihinden kademeli KDV oran uygulamasına geçildi. Yapılan bu yeni düzenlemeye göre, net alanı 150 metrekare ve üzeri olan konut teslimlerinde, bu konutların 150 metrekareye kadar olan kısmı içinde yüzde 8, aşan kısmı için ise yüzde 18 KDV hesaplanacağı bildirildi. Bize bu yasanın ne artısı ve ne de eksisi var. Çünkü şu anda ben villa yapıyorum yüzde 18 KDV ödeyeceğim. Bu yüzde 25’i buluyor. Geçen marketlerde sözde indirim oldu ilk önce fiyatı yükseltiler sonra düşürdü. Şimdi KDV indirimi olduğu zaman da müşteriye ister istemez biz bunu yansıtacağız. Çünkü 1 milyonluk bir yerde 80 bin lira bir KDV ödenecek” şeklinde konuştu.

‘NAZİLLİ’DE İNŞAAT SEKTÖRÜ BİTTİ’

Malzemelere zamlardan dolayı Nazilli’de inşaatların durduğunu ifade eden Başkan Erdemci, “2021 yılının birinci ayında ben C30 betonu 220 liraya alıyordum şu anda bin 100 lira. 4 bin metreküp beton aldım 880 milyar para ödedim, şu anda 4 milyon 400 lira. Aradaki farkı siz düşünün. 2022’de Ocak 1 itibariyle hesap devirleri yaptığımda 28. kaleme geldiğimde inşaatta 11 milyon fark etmişti. Geçtiğimiz hafta yaptığımız hesaplarda 3 kalemde 10 milyon demir, beton ve profil fark ediyor. O yüzden inşaat sektörü bitti. Şu anda Nazilli’de geçtiğimiz yıllarda kayıtlı olan müteahhit sayısı yaklaşık 500 küsurdu. Şu anda müteahhit sayısı 9’a düştü. Nazilli’de beton döken dört kişi, beşinci kişi temeli açmıyor. Nazilli Belediye İmar Müdürünü ziyaret ettim 3 tane ruhsat var. Adamlar ruhsatlarını almaya gelmiyorlar, çünkü inşaatlarını yapamıyorlar. Bugün Zafer Mahallesi’nde düne kadar arsa payı 160 bin lira iken bugün 300 bin liraya çıktı. 150 metrekare bir arsayı yapacağımız zaman Zafer Mahallesinde maliyet 950 ile 1 milyon 50 bin lira arası oldu arsa payı dahil olmak üzere. Yeşil Mahallede düne kadar 400 ya da 500 bin liraya daire alabiliyordu insanlar. Bugün Yeşil Mahallede 900 ile 1 milyon 100 arası daire fiyatları geziyor. Eskiden biz bu işe başladığımızda biz daire yapacağımız zaman kime satacağız diye hesaplarken öğretmen, memurlar, emniyet güçleri, doktorlar alır diye düşünürdük. Biz şimdi bu meslektekilere daire satmayı düşünmeyi, onların daire alması hayal oldu” diye konuştu.

‘NAZİLLİ’DE SON BİR YILDA 20 PROJE’

Nazilli’de müteahhitlerin inşaat yapamamasının inşaat işçileri ve firmaları da etkilediğini açıklayan Erdemci, “Nazilli bandında konuşuyorum, 20 tane müteahhit iş yapıyor olsa temelden başladığında en kötü ihtimal 400 kişi çalıştırır bunun yanında malzeme aldığımız firmalar var. Bu döngünün şu an hiçbiri olmuyor. 2017 Nazilli Belediyesine ayda 70 tane proje giriyordu. Şimdi gidin imara sorun son 1 yılda toplasanız 20 tane proje girmemiştir. Ben bugün aldığımı, 1 saat sonra yerine koyamıyorum ki. Ben şu an inşaata başlamak istemiyorum. Çünkü korkuyorum neyle karşı karşıya kalacağımızı bilmiyorum. Biz mecburen gelen zamları inşaatımızın üzerine eklemek zorundayız. Nazilli’de bin 100 lira beton olur mu? Biz de istiyoruz Nazilli’de para kalsın ama buna izin verilmiyor” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER