Nazilli Ayna Gazetesi

AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Deprem Sebebiyle Hükümete Yöneltilen Eleştirilere Yanıt Verdi

AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Deprem Sebebiyle Hükümete Yöneltilen Eleştirilere Yanıt Verdi
313
27 Şubat 2023 - 9:43

17 Ağustos 1999’da 7.4 büyüklüğünde gerçekleşerek Marmara’yı vuran büyük felaket yaşadık. O zaman dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit, gece saat 03.02’de olan ve 45 saniye kadar süren o depremden ancak sabah haberdar oldu. Yardımcılarının kendisine kıyamadıkları için gece uyandırmayarak sabah olmasını bekledikleri açıklamalar hala hatırlarımızda. Peki hatırlarımızda olan başka neler var? Depremin üzerinden bir hafta, on gün geçtikten sonra bölgede kıtlık baş göstermeye başlamıştı. Depremin büyüklüğü nedeniyle Türkiye’ye ulaşan 500 trilyon paranın depremzedelere yardım için harcanmadığı, memur maaşlarını ödemek için kullanıldığı itirafını dönemin Devlet Bakanı Recep Önal’ın ağzından duyduk. Yolların, ulaşımın yetersizliği, hastanelerin kapasite eksikliği, bankların sedye yapıldığı fotoğraflar gözümüzün önünde.

AK Parti’nin devraldığı Türkiye, böyle bir Türkiye’ydi. O çaresizlikten, bugün nereye gelinmiş görmemiz gerekiyor. 

Birileri o zaman sıcak yatağından kıyılamadığı için uyandırılmamıştı. Bugün depremin olduğu ilk andan itibaren hem sahada hem Ankara’daki koordinasyon merkezinde Cumhurbaşkanı’ndan Bakanlarına fiilen görev alan bir irade var.

O gün yardım parasıyla memur maaşları ödeniyordu, bugün deprem olması sebebiyle kamu personeli ve emeklilerimizin Şubat ayı maaşları öne çekilerek ödendi. Depremden zarar gören her aileye 10.000 TL, taşınanlara 15.000 TL yardım yapıldı. Deprem bölgesindeki illere kendi araçları ile giden vatandaşlarımızın yakıt masrafları karşılandı. Vatandaşlarımızdan konteyner kentler dışında barınacaklara; kiracılara aylık 3.000 TL – ev sahiplerine aylık 5.000 TL kira yardımı yapılıyor.  Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla 100.000 TL nakdi yardım yapılacağı açıklandı. Faaliyet gösteren firmalara, KGF desteği 350 milyar TL’ye çıkarıldı, Deprem Bölgesi Yatırım Destek Paketi hazırlandı, yapılandırma komisyonları ve kredi ödemeleri ertelendi. Depremzede çiftçilerimize özel büyük baş için 500 küçükbaş için 50 TL yem desteği ve birçok ilave destek açıklandı. Yapılan bağışlardan vergi kullanım borçlarına, esnafından çiftçisine, memurundan emeklisine herkesi tam şekilde kapsayan onlarca destek ve tedbir ilgili Bakanlıklarımız tarafından hızlı şekilde kararları alınarak yürürlüğe konuyor. 

Deprem kuşağında yer alan ülkemizin yaşadığı tüm afetlerde; Bingöl’de, Van’da, Kocaeli’de, Malatya’da, Elazığ’da bütün bu şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırdık. Bizler bu coğrayada 1000 yıllık tarihimizde birçok afeti, zorluğu yaşamış bir millet olarak bu afetin de üstesinden Allah’ın izniyle geleceğiz, 1 yıl içerisinde yeniden bu 11 şehrimizi ihya ve inşa edeceğiz inşallah.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

POPÜLER FOTO GALERİLER